Lednová výzva probíhá od 9.1. do 31.1.2025.
První cukrářská výzva spočívá v přípravě sladkého iglú.
Receptura je vypočítána na 6 ks dezertů připravených ve formě IGLOO 115. Nebojte se ale improvizovat, iglú můžete připravit z jakékoliv formy ve tvaru polokoule. Dezert následně stačí vhodně dozdobit.
Pusťte se do této cukrářské výzvy s námi, kreativitě se meze nekladou! 😊
1. Vanilkový korpus
70 g žloutky
15 g cukr krupice (1)
50 g cukr krupice (2)
133 g bílky
36 g hladká mouka
30 g mléko
20 g slunečnicový olej
Žloutky s cukrem (1) vyšleháme.
Vyšleháme i bílky, a to za postupného přidávání cukru (2).
Vyšlehané bílky následně opatrně zapracujeme do žloutkové směsi. Postupně přidáme prosáté suché suroviny s vanilkovým cukrem a nakonec mléko smíchané s olejem.
Po vychladnutí z korpusu vykrájíme kolečka o průměru 5 cm.
2. Vanilkový mousse
1,75 g plátková želatina
Želatinu rehydratujeme ve studené vodě.
Smetanu zahřejeme s vanilkovým luskem. Lusk následně vyjmeme a smetanu se semínky nalijeme na čokoládu s želatinou. Promícháme ponorným mixérem.
Zchladíme na 35 °C a na třikrát zapracujeme polovyšlehanou smetanu.
3. Malinový vklad
107 g maliny
70 g malinové pyré
2,5 g Pastry pektin NHX
13 g cukr krupice
Cukr s pektinem promícháme.
Maliny a malinové pyré svaříme, pomocí metličky přimícháme cukr s pektinem a provaříme zhruba 1 minutu.
Naplníme formu a zamrazíme.
4. Kompletace
30 g olej
Formu IGLOO krátce vymrazíme a poté ji vylijeme rozehřátu čokoládou s olejem. Necháme zatuhnout.
Na čokoládu nalijeme do 2/3 výšky formy mousse, přidáme vklad, zbytek mousse a zavíčkujeme vanilkovým korpusem.
Zarovnáme a vymrazíme.
5. Dokončení
q.s. Velvet sprej bílý
Dezerty vylouplé z formy nastříkáme velvet sprejem (pro lepší manipulaci doporučujeme nahřát v teplé vodě).
Přendáme na podložky.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.