KVÍZ: Jak dobře znáš pečivo?
Dnes jsme si pro Tebe připravili kvíz zaměřený na francouzské pečivo 🇫🇷
Na obrázcích Tě čeká celkem 9 otázek - některé snadné, jiné proklatě záludné🫣 Všechny však mají jeden jediný cíl, a to rozšířit Ti obzory… Stačí, když si kromě správných odpovědí přečteš i doplňující text (obojí najdeš níže) ⬇️
❓OTÁZKA Č. 1 - Na obrázku je…
Správná odpověď: B (galette des rois)
Na svátek Tří králů se ve Francii tradičně peče Tříkrálový koláč (francouzsky “galette des rois”) 👑
Ptáš se, co je v tomto koláči z listového těsta kromě mandlové náplně ukryté? 🧐 Přece malý dárek (nejčastěji figurka či mince) - traduje se, že kdo drobnost zapečenou v koláči objeví, má před sebou rok plný štěstí a bohatství!
Součástí tohoto koláče však typicky bývá i papírová koruna. Tu získává osoba, která ve svém dílku koláče figurku či minci objeví - stává se tak králem celého dne a ostatní ji musí poslechnout na slovo! 😉
❓OTÁZKA Č. 2 - Kde byl upečený první croissant?
Správná odpověď: A (ve Vídni)
Některé zdroje uvádí, že croissanty začali jako první péct Rakušané už ve 13. století ⌛️Croissanty však tehdy měli nejen nejrůznější tvary, ale i velikosti - tudíž je dost pravděpodobné, že nejpopulárnější francouzské pečivo by v nich dnes nehledal téměř nikdo 🤷🏼♀️
Jiné zdroje se sice shodují s lokací (i v tomto případě tedy platí, že první croissanty vznikly pod rukama rakouských pekařů), objev croissantů však posouvají na časové ose mnohem dál, a to až do 17. století 😯 V té době už croissanty údajně dostaly svůj typický tvar půlměsíce - rakouští pekaři je totiž připravili při příležitosti připomenutí porážky Turků (právě půlměsíc byl vyobrazen na osmanské vlajce) v roce 1683 a s tím souvisejícím koncem dobývání Evropy ⚔️
No a jak se croissanty dostaly do Francie? Říká se “za vším hledej ženu” - a ani v tomto případě tomu nebylo jinak 👰🏼♀️ Croissanty Francouzům představila rakouská arcivévodkyně Marie Antoinetta, která se provdala za francouzského krále Ludvíka XVI. 👑
Možná si říkáš, že Francouzi si na základě tohoto činu královnu zamilovali a uctívali ji až do jejích posledních dní - opak je ale pravdou, ani croissanty Marii Antoinettu nezachránily od popravy gilotinou 🫣
Croissanty tak, jak je znáš dnes (tedy z hlediska vzhledu i chuti), francouzští pekaři připravují od roku 1920 🥐
❓OTÁZKA Č. 3 - Na obrázku je…
Správná odpověď: C (pain aux raisins)
Je nám jasné, že třetí otázka pro Tebe byla jednou z těch snadnějších. Pain aux raisins - česky rozinkového šneka, totiž známe snad všichni! 👨👩👧👦 Kromě rozinek k němu neodmyslitelně patří i náplň v podobě základního cukrářského krému - tuto kombinaci zkrátka milujeme 🤩
❓OTÁZKA Č. 4 - Z jakého materiálu jsou vyrobeny tradiční formičky na canelés?
Správná odpověď: C (měď)
Tradiční pocínované měděné formy u canelés zachovávají křupavost a měkký a jemný vnitřek, kterým jsou tyto bábovičky z Bordeaux, upečené z těsta na bázi pudinku ochuceným vanilkovým rumem, proslulé 😍
❓OTÁZKA Č. 5 - Na obrázku je…
Správná odpověď: B (brioche à tête)
Pokud umíš francouzsky, tato otázka Tě nepřekvapí. V opačném případě Ti ale může pěkně zamotat hlavu… 🤯
“La tête” ve francouzštině znamená “hlava”. Název této briošky tedy můžeš přeložit jako “brioška s hlavou”, z čehož si snadno odvodíš její podobu 😉
❓OTÁZKA Č. 6 - Kterým francouzským sušenkám se přezdívá “sloní ucho”?
Správná odpověď: C (palmiers)
Palmiers svůj název dostaly podle palmových listů 🌴 Přezdívá se jim však různě, například “sloní ucha”- také Ti je připomínají? 🐘
Pokud se řídíš heslem “v jednoduchosti je síla” a miluješ křupavé sušenky a zkaramelizovanou vrstvičku cukru, na nic nečekej a palmiers příprav rovnou z dvojité dávky - zmizí totiž rychlostí blesku! ⚡️
❓OTÁZKA Č. 7 - Na obrázku je…
Správná odpověď: B (pain au lait)
Francouzské mléčné houstičky (pains au lait) možná znáš z mnoha supermarketů, kde mají podobu malých světlých bagetek se zářezy a prodávají se balené po několika kusech 🛒
Jejich příprava je ale natolik jednoduchá, že je nejen mnohem výhodnější, ale hlavně lepší si pains au lait upéct doma - nejlépe chutnají ještě vlažné, s máslem nebo domácí marmeládou 🧈
❓OTÁZKA Č. 8 - Jaká ingredience je typická pro alsaský quiche?
Správná odpověď: A (cibule)
Až Tě omrzí sladké, vzpomeň si na francouzský slaný koláč (quiche), který se dá připravit na nespočet způsobů 🤩
Francouzi tvrdí, že správný quiche se připravuje z těsta, vajec, smetany, muškátového oříšku a slaniny - přesně tak vypadá tradiční receptura (výjimkou jsou poté regionální speciality jako je například alsaský quiche, ve kterém najdeš velké množství cibule) 👩🏼🍳
Velké pozdvižení proto vzbudil “quiche”, který byl připraven během korunovace britského krále Karla III. - obsahoval totiž špenát, fazole, sýr a estragon, tudíž podle Francouzů neměl být označován jako “quiche”, ale pouhý “slaný koláč” 🫢
❓OTÁZKA Č. 9 - Na obrázku je…
Správná odpověď: A (patte d’ours)
Na posledním obrázku je zobrazeno pečivo známe jako “patte d´ours”, které je velmi specifické svým vzhledem - vypadá totiž jako medvědí tlapa 🐻
Po vzhledové stránce je sice originální, po té chuťové se však drží francouzských tradičních chuti, a tak v něm najdeš Francouzi natolik oblíbený mandlový krém 💁🏼♀️
Jsme u konce - věříme, že ses dozvěděl(a) spoustu nových informací a doufáme, že Tě kvíz bavil! 🥰
Nezapomeň se nám pochlubit, jak se Ti vedlo 💬
Diskuze (0)
Buďte první, kdo napíše příspěvek k této položce.
Pouze registrovaní uživatelé mohou vkládat příspěvky. Prosím přihlaste se nebo se registrujte.