Milí zákazníci, balíčky budeme znovu odesílat v pátek 27.12.2024. Pokud se nás chystáte navštívit osobně, sledujte prosím také upravenou otevírací dobu na Google.

KVÍZ: Jak dobře znáš pečivo?

Dnes jsme si pro Tebe připravili kvíz zaměřený na francouzské pečivo 🇫🇷

Na obrázcích Tě čeká celkem 9 otázek - některé snadné, jiné proklatě záludné🫣 Všechny však mají jeden jediný cíl, a to rozšířit Ti obzory… Stačí, když si kromě správných odpovědí přečteš i doplňující text (obojí najdeš níže) ⬇️

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

OTÁZKA Č. 1 - Na obrázku je…

Správná odpověď: B (galette des rois)

Na svátek Tří králů se ve Francii tradičně peče Tříkrálový koláč (francouzsky “galette des rois”) 👑

Ptáš se, co je v tomto koláči z listového těsta kromě mandlové náplně ukryté? 🧐 Přece malý dárek (nejčastěji figurka či mince) - traduje se, že kdo drobnost zapečenou v koláči objeví, má před sebou rok plný štěstí a bohatství!  

Součástí tohoto koláče však typicky bývá i papírová koruna. Tu získává osoba, která ve svém dílku koláče figurku či minci objeví - stává se tak králem celého dne a ostatní ji musí poslechnout na slovo! 😉

 

❓OTÁZKA Č. 2 - Kde byl upečený první croissant?

Správná odpověď: A (ve Vídni)

Některé zdroje uvádí, že croissanty začali jako první péct Rakušané ve 13. století ⌛️Croissanty však tehdy měli nejen nejrůznější tvary, ale i velikosti - tudíž je dost pravděpodobné, že nejpopulárnější francouzské pečivo by v nich dnes nehledal téměř nikdo 🤷🏼‍♀️

Jiné zdroje se sice shodují s lokací (i v tomto případě tedy platí, že první croissanty vznikly pod rukama rakouských pekařů), objev croissantů však posouvají na časové ose mnohem dál, a to až do 17. století 😯 V té době už croissanty údajně dostaly svůj typický tvar půlměsíce - rakouští pekaři je totiž připravili při příležitosti připomenutí porážky Turků (právě půlměsíc byl vyobrazen na osmanské vlajce) v roce 1683 a s tím souvisejícím koncem dobývání Evropy ⚔️

No a jak se croissanty dostaly do Francie? Říká se “za vším hledej ženu” - a ani v tomto případě tomu nebylo jinak 👰🏼‍♀️ Croissanty Francouzům představila rakouská arcivévodkyně Marie Antoinetta, která se provdala za francouzského krále Ludvíka XVI. 👑

Možná si říkáš, že Francouzi si na základě tohoto činu královnu zamilovali a uctívali ji až do jejích posledních dní - opak je ale pravdou, ani croissanty Marii Antoinettu nezachránily od popravy gilotinou 🫣

Croissanty tak, jak je znáš dnes (tedy z hlediska vzhledu i chuti), francouzští pekaři připravují od roku 1920 🥐

 

OTÁZKA Č. 3 - Na obrázku je…

Správná odpověď: C (pain aux raisins)

Je nám jasné, že třetí otázka pro Tebe byla jednou z těch snadnějších. Pain aux raisins - česky rozinkového šneka, totiž známe snad všichni! 👨‍👩‍👧‍👦 Kromě rozinek k němu neodmyslitelně patří i náplň v podobě základního cukrářského krému - tuto kombinaci zkrátka milujeme 🤩

 

OTÁZKA Č. 4 - Z jakého materiálu jsou vyrobeny tradiční formičky na canelés?

Správná odpověď: C (měď)

Tradiční pocínované měděné formy u canelés zachovávají křupavost a měkký a jemný vnitřek, kterým jsou tyto bábovičky z Bordeaux, upečené z těsta na bázi pudinku ochuceným vanilkovým rumem, proslulé 😍

 

OTÁZKA Č. 5 - Na obrázku je…

Správná odpověď: B (brioche à tête)

Pokud umíš francouzsky, tato otázka Tě nepřekvapí. V opačném případě Ti ale může pěkně zamotat hlavu… 🤯

“La tête” ve francouzštině znamená “hlava”. Název této briošky tedy můžeš přeložit jako “brioška s hlavou”, z čehož si snadno odvodíš její podobu 😉

 

OTÁZKA Č. 6 - Kterým francouzským sušenkám se přezdívá “sloní ucho”?

Správná odpověď: C (palmiers)

Palmiers svůj název dostaly podle palmových listů 🌴 Přezdívá se jim však různě, například “sloní ucha”- také Ti je připomínají? 🐘

Pokud se řídíš heslem “v jednoduchosti je síla” a miluješ křupavé sušenky a zkaramelizovanou vrstvičku cukru, na nic nečekej a palmiers příprav rovnou z dvojité dávky - zmizí totiž rychlostí blesku! ⚡️

 

❓OTÁZKA Č. 7 - Na obrázku je…

Správná odpověď: B (pain au lait)

Francouzské mléčné houstičky (pains au lait) možná znáš z mnoha supermarketů, kde mají podobu malých světlých bagetek se zářezy a prodávají se balené po několika kusech 🛒

Jejich příprava je ale natolik jednoduchá, že je nejen mnohem výhodnější, ale hlavně lepší si pains au lait upéct doma - nejlépe chutnají ještě vlažné, s máslem nebo domácí marmeládou 🧈

 

OTÁZKA Č. 8 - Jaká ingredience je typická pro alsaský quiche?

Správná odpověď: A (cibule)

Až Tě omrzí sladké, vzpomeň si na francouzský slaný koláč (quiche), který se dá připravit na nespočet způsobů 🤩 

Francouzi tvrdí, že správný quiche se připravuje z těsta, vajec, smetany, muškátového oříšku a slaniny - přesně tak vypadá tradiční receptura (výjimkou jsou poté regionální speciality jako je například alsaský quiche, ve kterém najdeš velké množství cibule) 👩🏼‍🍳

 

Velké pozdvižení proto vzbudil “quiche”, který byl připraven během korunovace britského krále Karla III. - obsahoval totiž špenát, fazole, sýr a estragon, tudíž podle Francouzů neměl být označován jako “quiche”, ale pouhý “slaný koláč” 🫢

 

OTÁZKA Č. 9 - Na obrázku je…

Správná odpověď: A (patte d’ours)

 Na posledním obrázku je zobrazeno pečivo známe jako “patte d´ours”, které je velmi specifické svým vzhledem - vypadá totiž jako medvědí tlapa 🐻

Po vzhledové stránce je sice originální, po té chuťové se však drží francouzských tradičních chuti, a tak v něm najdeš Francouzi natolik oblíbený mandlový krém 💁🏼‍♀️ 

Jsme u konce - věříme, že ses dozvěděl(a) spoustu nových informací a doufáme, že Tě kvíz bavil! 🥰

 

Nezapomeň se nám  pochlubit, jak se Ti vedlo 💬

Diskuze (0)

Buďte první, kdo napíše příspěvek k této položce.

Pouze registrovaní uživatelé mohou vkládat příspěvky. Prosím přihlaste se nebo se registrujte.

Nevyplňujte toto pole:
Grafický návrh vytvořil a nakódoval Shoptak.cz