Magdalena Frei, zakladatelka Pastry.cz

Od vášně k cukrařině až po úspěšný e-shop

Za vším, co dělá, stojí láska k cukrářskému řemeslu, pečlivě vybrané suroviny a chuť posouvat hranice sladkého světa. Jak se zrodil příběh Pastry.cz? Co ji na této cestě nejvíc překvapilo? A jaké novinky chystá do budoucna? O tom všem jsme si povídali s jeho zakladatelkou Magdalenou.

Magdaleno, Pastry.cz je dnes pro spoustu lidí symbolem kvalitních surovin. Inspiruje nejen amatérské, ale i profesionální cukráře. Pamatujete si ten moment, kdy jste si řekla: „Jdu do toho, chci vybudovat vlastní značku“?

Ano, pamatuju si moment, kdy jsme se rozhodli, že do toho půjdeme. Vůbec jsem ale nečekala, kolik to bude práce a jak moc se vše ještě protáhne. Po nějakém půlroce jsme byli konečně schopni e-shop spustit a pamatuji si dokonce i první objednávku, která přišla - byla od Jany Pokorné (@nejsem.babovka).

Pekla jste už před založením Pastry.cz? Napadlo Vás někdy, že byste se cukrařině mohla věnovat profesionálně?

Pečení mám moc ráda a jelikož jsem k němu měla díky firmě Almeco, která patří mému tátovi, celý život velmi blízko, tak jsem začala péct už poměrně dávno. Postupem času jsem začla sbírat cenné rady a zkušenosti od skvělých technoložek, právě ve firmě Almeco. Ty mě naučily téměř vše, co dnes vím a umím a vlastně mají i podíl na tom, že jsem si pak věřila na spuštění Pastry.cz.

Jak moc ovlivnilo Vaše vlastní pečení výběr produktů pro Pastry.cz? Shodovalo se to s tím, co zákazníci hledali, nebo Vás jejich preference něčím překvapily?

Vliv to mělo veliký, sama jsem totiž měla problém některé suroviny sehnat v menším balení, pro moje domácí použití. Ty byly takovým stavebním kamenem, pak k tomu samozřejmě přibývaly další a další produkty podle toho, jak jsme začali trh blíže poznávat. Co mě nejvíce překvapilo bylo asi to, že byla a je veliká poptávka po profesionálních surovinách, které jsou opravdu takovou vyšší dívčí. Ať už je to třeba albumin, nebo různé druhy želatin, pektinů a tak podobně.  

A jak moc se od té doby trh proměnil? Změnily se i potřeby zákazníků? Vidíte souvislost s tím, jak se vyvíjí cukrařina?

Řekla bych, že postupem času jsme sortiment proměnili a získali svůj hlavní směr, kterým je kvalita. Chci totiž trhu dávat to, co bych sama použila a pro mne je kvalita opravdu důležitá, co se výběru potravin týče. Souvislost tam určitě je, jelikož i spolupracujeme s lidmi, kteří mají tyto hodnoty stejně nastavené a pohybujeme se spíše právě na trhu, kde zákazníci očekávají určitý standard kvality. Myslím, že i celkově se nyní konečně v Česku trh více  a více orientuje na kvalitní výrobky, ne pouze na cenu. 

Trendy se často rodí na sociálních sítích, kde má Pastry.cz věrnou komunitu fanoušků. Jak moc je pro Vás důležité sdílet nejen recepty, ale i zákulisí značky? A co podle Vás sledující nejvíc baví?

Pro nás je důležitá právě zmiňovaná komunita a bereme jako naše hlavní poslání dát profilu nějakou přidanou hodnotu, ať už se jedná právě o recepty, nebo třeba různé novinky, tipy, super úspěšnou cukrářskou abecedu a mnoho dalšího. Děláme to hlavně kvůli naší věrné komunitě stále vracejících se zákazníků, protože právě oni jsou tím základním pilířem našeho e-shopu. 

Máte kamennou prodejnu v Rostoklatech a lidé se často ptají – bude Pastry.cz jednou i někde jinde? Plánujete rozšíření?

Kamennou prodejnu máme, slouží ale primárně jako naše expediční místo a sklad. Určitě neplánujeme rozšiřovat prodejny, protože naši hlavní činností je eshop a v dnešní dobe je mnohem důležitější dodat rychle kvalitní produkty, než je mít někde vystavené. I do budoucna se chystáme udělat pár změn, díky kterým by se dodání mělo ještě zrychlit. 

Když už mluvíme o plánování a budoucnosti – na jaké projekty se tento rok můžeme těšit? Zopakujete úspěšnou cukrářskou soutěž, nebo se chcete vydat jiným směrem?

Plánujeme toho samozřejmě víc, tak jak uz asi většina předpokládá. Můžete se těšit na nový typ soutěže, která proběhne už b dubnu. Pak samozřejmě chystáme i další kola naší úspěšné Pastry Challenge a prozradím jen to, že se máte opravdu na co těšit!

Nedávno jste představili nový instagramový profil – Pastry Guide.cz. Jak se zrodila tato myšlenka a v čem koncept spočívá? Co sledujícím přinese?

Myšlenka vznikla poměrně nedávno, když jsem si začala sama pro sebe do mapy zapisovat oblíbená  místa, kam vždy ráda zajdu na kafe nebo něco dobrého. A jelikož se mne spousta lidi v okolí na tyto tipy ptala, rozhodla jsem se mapu dat k dispozici i všem ostatním a to prostřednictvím našeho e-shopu. Profil pak vznikl jako podpůrná platforma, kde budeme sdílet i konkrétní recenze, ne jen umístění na mapě. Přinést by to mělo hlavně opravdu osvědčená a otestovaná doporučení na mňamky po celé republice! 

Čím si kavárna nebo cukrárna získá Vaše srdce? Je to právě káva, dezert, prostředí, nebo kombinace všeho?

Primárně vždy kávou, jelikož jsem její velký milovník. Hned potom sahám po něčem sladkém, co kávu doplní. Samozřejmě tomu pak přispívá hodně i pocit z daného místa, každý z nás se přece cítí dobře v hezkém, čistém a milém prostředí! 

A otázka na závěr - bez jakých 3 produktů bychom z Pastry neměli odejít?

To je docela složitá otázkách jelikož mých oblíbených  produktů je mnohem více. Ale určitě bych doporučila naši mandlovou mouku, čokoládovou granolu Sugar life a čokolády Cluizel, ty mi doma nesmí chybět. 

Magdaleno, děkujeme Vám za rozhovor! ♥️

Diskuze (0)

Buďte první, kdo napíše příspěvek k této položce.

Pouze registrovaní uživatelé mohou vkládat příspěvky. Prosím přihlaste se nebo se registrujte.

Nevyplňujte toto pole:
Grafický návrh vytvořil a nakódoval Shoptak.cz