Milí zákazníci, balíčky budeme znovu odesílat v pátek 27.12.2024. Pokud se nás chystáte navštívit osobně, sledujte prosím také upravenou otevírací dobu na Google.

Šárka Kozelská

Tvorbu Šárky Kozelské jsme poprvé zaregistrovali během Pastry Vánoční challenge 2023. Při pohledu na její dort nás napadlo: “Jak to, že se o Šárce dozvídáme až teď?” Její styl nás totiž naprosto okouzlil - a totéž platí i o chuťových kombinacích, které v jejích výrobcích najdeš.

Neudělej stejnou chybu jako my a objev kouzlo Šárčina sladkého umění ještě dnes ✨

 

Šárko, říká se, že ve výrobcích, které cukrář připravuje, se z velké části promítá jeho osobnost. Co spojuje všechny Vaše výrobky? A jak to souvisí s Vámi?

Mé výrobky provází kvalitní suroviny, na kterých si velmi zakládám, ale také rozmanitost v texturách a smysl pro detail. 

Myslím, že mé výrobky a mě spojuje hlavně velká vášeň k jídlu. Co se pečení týká, jsem dosti vybíravá a čím víc peču, tím více rostou moje nároky. Zde se nejspíše odráží má cílevědomost, tvrdohlavost a pečlivost.

Chtěla jste být cukrářkou už jako malá, nebo jste se k tomuto oboru dostala spíše náhodou?

Vůbec netuším, čím jsem chtěla být jako malá. Ale pečení mě bavilo už od mala. Touha stát se cukrářkou však přišla mnohem později. Vždy jsem to brala jen jako koníček. Teprve po narození druhého dítěte, kdy mi bylo jasné, že se nebudu moci vrátit do běžné práce, jako většina matek, mi došlo, že podnikaní je tou správnou cestou, jak skloubit péči o syna i práci. Manžel hovořil už pár let o tom, že bych se pečením měla živit. A já jsem ho konečně poslechla. V tu chvíli jsem cukrařinu začala brát velmi vážně a začala se zdokonalovat.

Pečení na zakázku je v naší zemi velmi diskutované téma. K tomu, aby tuto činnost mohl kdokoliv z nás provozovat legálně, je totiž zapotřebí nejen živnostenský list, ale i hygienou schválený prostor. Kdy jste se rozhodla pro vybudování vlastní provozovny a z čeho jste měla největší strach?

Vlastní provozovna pro mě byla dlouhá léta nesplnitelný sen. Stěhování do rodinného domu kousek za Prahou bylo pro mě zlomové. Rovnou už jsme počítali s tím, že provozovnu postavíme, abych nemusela řešit pronájem. Najít si již hygienou schválený provoz by byla mnohem lehčí cesta než začít budovat od píky. Největší hrůzu jsem měla z hygieny, která byla ale úplně v pohodě. Spíše jsem trochu bojovala se stavebním úřadem. Ale všechno jde, když se chce.

Na co si musí dát amatérský cukrář při zařizování vlastní provozovny pozor? Můžete nám celý proces trochu přiblížit?

Často mi píšou různé nadšené amatérské cukrářky s dotazy ohledně provozovny.  Každý máme trošku jiné podmínky a jiné možnosti. Takže jim vždy říkám, ať se jdou jako první s nějakou svou vlastní ideální představou zeptat na hygienu. Bohužel (nebo bohudík?) si každý úřad, a troufám si říct, že i každý úředník, vysvětlí dané přepisy trošku jinak. Proto se můžete setkat s provozy v různých provedeních. Když mátě štěstí na milou úřednici, poradí Vám a rovnou řekne, co byste musela udělat, aby vaše představa šla zrealizovat. Co Vám povolí a co už ne. Pak už jen zbývá se rozhodnout, zda jít cestou s garantem, nebo si dodělat potřebné vzdělání pomocí rekvalifikace a hurá do toho. Cukrařina je totiž živnost vázaná a je třeba mít vzdělání nebo již zmíněného garanta, kterého musíte platit.

Nelitujete dnes, že jste se k tomuto velkému kroku odhodlala?

Absolutně NE. Je to můj splněný sen, který chci žít.

Na webu máte přehledně rozepsanou nabídku dortů i dezertů. Který z dortů máte nejraději Vy? Vaše rodina? A který patří mezi nejoblíbenější u Vašich zákazníků?

Svou nabídku neustále rozšiřuji. Nerada zákazníkům nabízím něco, co nemám ozkoušené a chuťově dotažené do posledního puntíku. A to chce čas a zkoušení. Ale také i počítání. Protože výsledný produkt musí být také prodejný. Hodiny práce, které nikdo finančně neocení, mi složenky nezaplatí. Děti mají nejradši suchou bábovku. A manželovi, který je můj největší kritik, udělám největší radost, když mu upeču čerstvý kváskový chléb nebo tvarohový frgál. V nabídce nemám nic, co by mi nechutnalo. Ale nejvíc miluju sladko-slané kombinace, stejně jako sladko-kyselé. A nejoblíbenější u mých zákazníků je určitě příchuť s mangem a maracujou nebo s pistácií.

Na Váš dort z Pastry Vánoční challenge vzpomínáme dodnes. Skládal se ze škvarkového korpusu, křupavé vrstvy, škvarkového crémeux, hruškového compoté s hruškovicí, sýrového karamelového krému s gorgonzolou, ganache z gold čokolády a hruškovo-hruškovicového gelu. Čím byl tento dort inspirovaný? A lze i tento dort u Vás objednat?

To mě moc těší, že Vám, tak utkvěl v paměti. Zpětně vůbec netuším, jak jsem na to přišla. Ale odstartovalo to mé experimentování s klasickými slanými příchutěmi do cukrařiny. Možná právě proto, že tato soutěžní příchuť se opravdu vydařila. V mé nabídce bude již brzy. Hlavně ho mám v plánu vyučovat na dortovém kurzu, který bude snad už od podzimu dostupný pro veřejnost.

Kromě výroby dortů a dezertů na zakázku se věnujete také vedení kurzů v pražském studiu “Sladkosti s radostí”. Jakými tématy kurzisty provádíte?

Aktuálně vedu ve studiu Sladkosti s radostí zákuskový kurz Sladký bar a Pralinky. Od podzimu by měl přibýt i již zmiňovaný dortový kurz a v hlavě mám další nápady na jiné kurzy. Ale než recept vypustím do světa, chci, aby byl vymazlený.  K tomu ještě nárazově jezdím na Odborné učiliště v Nové Pace, kde tamní studenty učím pracovat s čokoládou a vyrábět pralinky.

Vaše profese je plná ochutnávání. Opomeňme teď ale ochutnávání při výrobě a prozraďte nám - kam si ráda zajdete na dobré kafe a dort?

Vzhledem k tomu, jak jsme doma zahlceni sladkým, tak nás nelákají výlety na dortík. Musíme to vyvážit a proto zajdeme raději na steak. Když už na dezert, tak rozhodně do NM Desserts v Olomouci.

Kávu úplně miluju. Nejradši mám tu doma, kde si jí můžu vychutnat na terase s manželem a dětmi, nebo na farmářských trzích v té záplavě vůní čerstvého pečiva.

Máte, co se týče cukrařiny, nějaké konkrétní plány do budoucna? A sen, který byste si ráda splnila?

Chtěla bych se více a více zdokonalovat ve svých dovednostech a vše předávat dál jak ve výrobcích, tak i v kurzech.

 

Šárko, děkujeme za Váš čas. Přejeme Vám hodně spokojených zákazníků, ať se Vám daří!

 

👣 KAM SE VYDAT, POKUD CHCEŠ O ŠÁRCE A JEJÍCH SLADKOSTECH ZJISTIT VÍCE?

Instagram: @kozelska.sarka

Facebook: Kozelská Šárka - sweetart

Web: www.kozelska-sweetart.cz

Cukrářské kurzy: Studio Sladkosti s radostí

 

1000018572-02

1000016940-01

1000020790-01

1000021486-01

1000021544-01

1000022088-01

1000022812-01

1000022975-01

Diskuze (0)

Buďte první, kdo napíše příspěvek k této položce.

Pouze registrovaní uživatelé mohou vkládat příspěvky. Prosím přihlaste se nebo se registrujte.

Nevyplňujte toto pole:
Grafický návrh vytvořil a nakódoval Shoptak.cz