ADVENTNÍ KALENDÁŘ 3. PROSINEC
PLNĚNÉ PERNÍČKY
podle Jany Pokorné @nejsembabovka ❤️
Šlehané těsto:
4 celá vejce (L)
400 g moučkového cukru
1 PL skořice
1 PL jedlé sody
1/2 PL perníkové koření
citronová kůra
Přidáme:
600 g hladké mouky
8 lžic medu
150-180 g hladké mouky na dopracování těsta
Ingredience na šlehané těsto navážíme do mísy robota a pomocí balónové metle šleháme 10-15 minut. Jakmile máme základ těsta vyšlehaný, přidáme 600 g hladké mouky a 8 PL medu, poté těsto pracujeme pomocí metle (K) asi 2 minuty. Promíchané těsto vyklopíme na pomoučněný vál a přidáme hladkou mouku, dle potřeby. Používám Babiččinu volbu a přidávám 150-180 g (každá mouka saje jinak).
Pečeme v předehřáté troubě na 190 stupňů (horní/spodní ohřev) 9 minut.
Nádivka:
240 g piškotů
200 g sušených meruněk
200 g sušených švestek
200 g sušených brusinek
200 g drcených vlašských ořechu
250 g marmelády z černého rybízu nebo brusinek
vařicí voda
Všechny ingredience rozdrtíme zvlášť ve food procesoru a vypracujeme nádivku. Jako poslední přidáváme vodu tak, aby pomazánka byla roztíratelná.Perníčky naplníme a namáčíme do čokolády.
Poleva:
300 g čokoláda Alunga
30 g slunečnicového oleje
Perníčky si nazdobte podle vlastní fantazie 😊
Můžete použít různá cukrová zdobení, čokoládové dekorace (badyán, sob), nebo ořechy a bílou čokoládou. V případě bílé čokolády používám Carmu.
Tipy!
Těsto musí být tužší, aby se perníčky při pečení neroztékaly.
Zvolte si vykrajovátka jednoduchých tvarů, aby se vám perníčky dobře plnily.
Těsto připravte nejlépe den předem a při vyvalování nechte sílu těsta asi 5mm, budou tak po upečení hned měkké a nejsou třeba dlouho naležet 😊
Sušené ovoce lze zaměnit kandovaným ovocem.
Bílou čokoládu dobarvuji bílou barvou rozpustnou v tucích, nebo bílým kakaovým máslem.
Nezapomeň nám napsat, jak Ti perníčky chutnaly! A pokud nezmizí dřív, než je stihneš vyfotit, poděl se s námi o svůj výsledek na Instagramu ❤️