Koblížky, náplně & polevy

SMAŽENÉ KOBLÍŽKY

recept na cca 25 ks menších koblížků

Těsto:
210 g mléko
6,4 g sušené droždí
60 g cukr krupice
74 g olej
100 g vejce
kůra z 1 ks pomeranče
525 g hladká mouka
2 g sůl
 
olej na vytření mísy
cukr krupice na obalení
 
 

V míse smíchej prosátou mouku, cukr a sůl. Přidej ohřáté mléko, sušené droždí, olej, vejce pokojové teploty, kůru z pomeranče a vanilkový extrakt.

Těsto hněť 5–8 minut, v případě potřeby přidej mouku. Výsledkem by mělo být hladké a elastické těsto, které se odlepuje od mísy.

Poté ho vlož do olejem vytřené mísy, přikryj a nech na teplém místě 1–1,5 hodiny kynout.

Vykynuté těsto vyválej na pomoučené ploše a vykrájej z něj koblížky požadované velikosti.

Nech je ještě cca 30 minut kynout a poté je smaž z obou stran v oleji rozehřátém na 175 °C.

Hotové koblížky ihned obal v cukru (v případě malinových koblížků v cukru smíchaném s prachem z lyofilizovaných malin) a po vychladnutí je naplň krémy.

Případně je můžeš namáčet do polev.

 
PEČENÉ KOBLÍŽKY
 

recept na cca 30 ks klasických koblížků

Těsto:
1150 g hladká mouka
12 g sušené droždí
12 g sůl
400 g mléko
340 g máslo (+ na potření)
400 g vejce (8 ks)
160 g med
 
Mouku, sůl a suché droždí smíchej a dej do velké mísy.
 
Máslo rozpusť, přidej med, mléko a promíchej. Nakonec přidej vejce a vanilkový extrakt - směs by neměla mít více jak 40 °C. Tuto tekutou směs přilij do práškové a smíchej.
 
Připravené těsto nech 2 hodiny kynout v lednici. Následně ho dej přes noc do lednice.
 
Druhý den těsto vyndej z lednice a na pomoučené ploše vyválej na tloušťku 6 mm.
 
Vykrájej kolečka, přendej na plech vyložený pečicím papírem a nech ještě 30 minut kynout.
 
Potři rozpuštěným máslem a peč na 190 °C asi 9 minut.
 
Po vychladnutí koblížky namáčej do polev.
 
 
NÁPLNĚ
 
PISTÁCIOVÝ KRÉM
 
Krém je připraven k plnění.
 
 
OŘECHOVÝ KRÉM
500 g mléko
 
Pudinkovou směs přidáme do mléka a promícháme metlou. Necháme 3 minuty odležet a poté vyšleháme do požadované konzistence.
 
Do hotového krému vmícháme lískooříškovou pastu.
 
 
MALINOVÝ KRÉM
 
Pudinkovou směs přidáme do mléka a promícháme metlou. Necháme 3 minuty odležet a poté vyšleháme do požadované konzistence.
 
Do hotového krému vmícháme malinovou pastu.
 
 
MALINOVÉ CONFI
100 g mražené maliny
50 g cukr krupice
 
Cukr s malinami za občasného míchání svař na 103 °C.
 
Po zchladnutí plň do koblih - confi je příjemné zpestření ke krému.
 
 
CITRONOVÝ KRÉM
kůra ze 2 citronů
86 g bílky
72 g vejce
44 g cukr
 
Želatinu rehydratuj ve studené vodě.
 
Smíchej bílky, vejce a cukr.
 
Pyré s kůrou přiveď.k varu, zalij předchozí směs a promíchej.
 
Přelij do rendlíku, přiveď k varu a  na nízkém plameni ještě minutu míchej.
 
Nakonec přidej želatinu, bílou čokoládu a rozmixuj.
 
 
POLEVY
 
CUKROVÁ
50 g mléko
2 g sůl
200 g cukr moučka
 
Vše smíchej a koblížky ozdob cukrovými dekoracemi.
 
 
KAKAOVÁ
50 g mléko
2 g sůl
188 g cukr moučka
13 g kakao
 
Vše smíchej a koblížky ozdob drcenými kakaovými boby.
 
 
ČERNÝ RYBÍZ
165 g cukr moučka
 
Vše smíchej a koblížky ozdob kousky pistácií.
 
 
DEKOR
 
ITALSKÝ MERINGUE
45 g voda
200 g cukr
100 g bílky
 
Začni šlehat bílky při nízkých otáčkách.
 
Z vody a cukru připrav sirup a svař ho na 121 °C. Jemně ho vlij do lehce našlehaných bílků a šlehej na střední rychlost, dokud směs nevychladne.
 
 
NÁŠ TIP
 
Koblihy se nejlépe plní špičkou k tomu určenou. Nad její koupí neváhej - ušetří Ti čas i nervy! 😊
 
 
 
 
Snímek obrazovky 2025-02-23 v 20.01.57
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.

Diskuze (0)

Buďte první, kdo napíše příspěvek k této položce.

Pouze registrovaní uživatelé mohou vkládat příspěvky. Prosím přihlaste se nebo se registrujte.

Nevyplňujte toto pole:
Grafický návrh vytvořil a nakódoval Shoptak.cz