Tartaletka jahoda & bazalka

recept na 14 tartaletek o průměru 7 cm

1. Máslová tartaletka*

14 ks Pastry sladká máslová tartaletka pr. 7 cm

Tartaletky jsou určeny k přímé konzumaci a připraveny k plnění.

2. Jahodové compoté
 
dávkování: 20 g/ks 
 
152 g čerstvé jahody
15 g cukr krupice
 
Obě pyré zahřej na 40 °C a přidej jahody nakrájené na malé kostičky.
 
Následně metličkou přimíchej cukr smíchaný s pektinem a provař 1 minutu.
 
Pozn.: Pozor, pro zachování kousků jahod po rozmíchání pektinu vyměň metličku za stěrku.
 
3. Bazalkové crémeux
 
dávkování: 15 g/ks
 
71 g Pastry čokoláda bílá NUIT
118 g smetana ke šlehání 31 %
7 g čerstvá bazalka
 
Smetanu zahřej na 40 °C, nalij na čokoládu s rehydratovanou želatinou a promixuj.
 
Přidej zahřáté pyré, bazalkové listy (bez stonků) a promixuj.
 
Ihned použij.
 
4. Šlehaná citronová ganache 
 
160 g Pastry čokoláda bílá NUIT
350 g smetana ke šlehání 31 %
 
 
DEN PŘEDEM:
 
Polovinu smetany zahřej na 40 °C a nalij na čokoládu s rehydratovanou želatinou. Promixuj.
 
Po částech přidej zbylou studenou smetanu a opět promíchej ponorným mixérem.
 
Nakonec přidej pyré a promixuj.
 
Přelij do misky a přikryj potravinářskou fólií.
 
Nech krystalizovat alespoň 12 hodin, poté vyšlehej do pevna.
 
5. Jahodové želé
 
dávkování: 4g/ks
 
 
Pyré zahřej a spoj s rehydratovanou želatinou. Vychlaď.
 
6. Dokončení
 
q.s. čerstvé jahody
q.s. čerstvá bazalka
 
Tartaletky naplň jahodovým compoté a nech zatuhnout.
 
Na compoté nalij bazalkové crémeux a opět ulož do chladu/mrazu, aby crémeux zatuhlo.
 
Následně nastříkej pomocí sáčku s hladkou trubičkou BT224 ganache a pomocí lžičky/ vykrajovače na meloun vytvoř prohlubeň, kterou naplň jahodovým želé.
 
Dozdob plátky jahod postříkanými želatinou a kousky bazalky.
 
 
 
* Linecké těsto
 
recept na 1 tart o průměru 25 cm
 
200 g hladká mouka
33 g vejce
67 g cukr moučka
107 g máslo
1,5 g sůl
 
Všechny suroviny spoj pomocí robotu s protínací metlou/ ručně.
 
Následně těsto vyválej mezi 2 pečicími papíry a dej vychladit.
 
Těstem vylož formu  (raději ji lehce vystříkej olejem).
 
Těsto lehce přimáčkni, propíchej vidličkou a nech zamrazit.
 
Po vymražení peč na 170 °C po dobu 15-20 minut.
 
Pozn.: PASTRY TIP: Ze zbylého těsta upeč sušenky - zmizí rychlostí blesku! ⚡️
 
 
🎥
 
VIDEO Z PŘÍPRAVY DEZERTU NAJDEŠ ZDE:
 
 
 
Hmotnosti surovin na 1 tart o průměru 25 cm:
 
2. Jahodové compoté
 
304 g čerstvé jahody
30 g cukr krupice
 
3. Bazalkové crémeux
 
4. Šlehaná citronová ganache 
Grafický návrh vytvořil a nakódoval Shoptak.cz