FIT Vánoce s Janou Finkousovou

1. LINECKÉ CUKROVÍ
bez lepku a laktózy (cca 26 ks)
 
130 g tapiokový škrob
100 g ghí
60 g med
2 ks žloutky
75 g veganské máslo
2 g citronová kůra
 
 

V robotu smícháme mandlovou a tapiokovou mouku. Přidáme ostatní suroviny a vypracujeme hladké těsto.

Zabalíme do fólie a necháme odpočinout v lednici, aby těsto ztuhlo a lépe se s ním pracovalo.

Poté pomocí tapiokové mouky rozválíme na cca 3 mm a vykrajujeme požadované tvary.

Pečeme při 170 °C cca 8-10 minut dozlatova.  

Po vychladnutí slepujeme pomocí dobře rozmíchaného džemu.

 
2. PERNÍČKY
bez lepku a laktózy (cca 50 ks)
 
TĚSTO
200 g tapiokový škrob
25 g ghí
60 g med
2 ks vejce
5 g jedlá soda
3 g perníkové koření
 

Do robotu prosejeme tapiokovou mouku. Přidáme ostatní suroviny a vypracujeme hladké těsto. Poté pomocí tapiokové mouky rozválíme na cca 3 mm a vykrajujeme požadované tvary.

Pečeme při 180 °C cca 8 minut. 

DOKONČENÍ
 

Podle návodu na obalu smícháme královskou polevu s vodou a pomocí sáčku zdobíme perníčky.

Dekorujeme pomocí lyofilizovaných malin a pistácií. 

 
3. VANILKOVÉ ROHLÍČKY
bez lepku, laktózy a vajec (cca 45 ks)
 
180 g tapiokový škrob
100 g ghí
 

Mandlovou mouku, tapiokovou mouku a oříšky smícháme. Přidáme ostatní suroviny a vypracujeme hladké těsto. Pokud by špatně drželo pohromadě, přidáme trochu ghí.

Těsto rozdělíme na malé kousky a buď ručně vytvoříme rohlíčky, nebo použijeme formičky.

Pečeme při 175 °C cca 15 minut dozlatova. 

Pokud chceme rohlíčky obalovat, použijeme rozemletý hnědý cukr (ale sladké jsou i bez cukru). Případně můžeme jejich konce namočit do rozpuštěné hořké čokolády Caozelo s troškou kokosového oleje.

 
4. RAW KOKOSOVÉ KULIČKY
bez lepku, laktózy a vajec (cca 45 ks)
 
30 g Pastry mandlová mouka
40 g strouhaný kokos
100 g kokosový tuk
15 g med
 
q.s. strouhaný kokos na obalení
 

Všechny ingredience smícháme a vypracujeme hladké těsto.

Tvoříme kuličky, které obalujeme strouhaným kokosem a vkládáme do papírových košíčků.

 
4. SUŠENÉ ŠVESTKY/ DATLE S MANDLEMI OBALENÉ V ČOKOLÁDĚ
raw, bez lepku, laktózy a vajec (cca 32 ks)
 
35 ks sušené švestky/ datle
35 ks Pastry mandle celé
10 g kokosový tuk
 
 

Do každé švestky či datle vložíme jednu mandli. Vložíme na chvilku do lednice.

Mezitím si rozehřejeme čokoládové pecky s kokosovým olejem na vodní lázni nebo v mikrovlnce. Teplota čokolády by měla být lehce pod 35 °C. 

Švestky vyndáme z lednice a po jedné je pomocí párátka namáčíme do čokolády.

Lehce okapané švestky v čokoládě přendáme na pečící papír nebo rovnou do připraveného košíčku.

Necháme v lednici ztuhnout. 

NÁŠ TIP:

Ve zbylé čokoládě můžeme obalit například také lyofilizovaný kokos - kostky nebo Pastry lyofilizované mango. Výsledkem bude zdravý a křupavý doplněk k vánočnímu cukroví.

 
 
O JANĚ
 
Ahoj, jmenuji se Jana Finkousová.

Už dlouhou dobu se věnuji oboru fyzioterapie, který mě naplňuje a zároveň neustále nutí vzdělávat. Vystudovala jsem 5letý obor fyzioterapie na FTVS, kde jsem měla příležitost nakouknout i k vrcholovému sportu, což bylo obrovským přínosem a v praxi z toho těžím dodnes.

Sport mě provázel od malička. V 8 letech jsem odstartovala svou volejbalovou dráhu a později jsem si zkusila i beach se svojí parťačkou. V 15 letech jsem si potřebovala dokázat nějaký úspěch i v individuálním sportu, tak jsem přešla do atletického klubu. No a to je vlastně důvod toho, že jsem si vybrala obor fyzioterapie - Potřeba být pořád v pohybu. Sport vždy byl a je mojí velkou závislostí.

Kromě toho jsem také milovnicí dobré kávy, pochutnám si na zdravém chutném jídle a celkově mě baví sledovat nové trendy v oblasti zdravého životního stylu a sportovní výživy :)
 
Pokud Vás recepty zaujaly, nezapomeňte Janu sledovat na Instagramu!
 
 
jana
 
 

Diskuze (0)

Buďte první, kdo napíše příspěvek k této položce.

Pouze registrovaní uživatelé mohou vkládat příspěvky. Prosím přihlaste se nebo se registrujte.

Nevyplňujte toto pole:
Grafický návrh vytvořil a nakódoval Shoptak.cz