Recept na jahodové tartaletky (možná varianta bez lepku a laktózy)
Lískooříškové křehké těsto
160 g rýžová mouka
20 g bramborový škrob
2 g kypřicí prášek
110 g kokosový olej
70 g cukr moučka
30 g lískooříšková mouka
40 g lískooříškové mléko
2 g sůl
Smícháme rýžovou mouku, škrob a prášek do pečiva. Přidáme kokosový olej pokojové teploty a pomocí protínací metly vytvoříme drobenku.
Následně přidáme zbytek ingrediencí a vypracujeme hladké těsto, které mezi 2 pečicími papíry vyválíme na tloušťku 3 mm a uložíme do chladu.
Těstem vyložíme perforovaný ráfek na tartaletky. Pečeme v troubě předehřáté na 165 stupňů cca 15 minut.
Rebarborovo-jahodový kompot
200 g rebarbora
120 g jahody
40 g ovocné pyré citron
50 g med/ invertní cukr
Rebarboru omyjeme, oloupeme a nakrájíme na malé kostičky. Na stejné kousky nakrájíme i jahody.
Ovoce smícháme se zbytkem ingrediencí v hrnci a necháme ho 3 hodiny macerovat.
Nakonec dusíme na mírném plameni, dokud se neodpaří veškerá voda.
Odstraníme z tepla a necháme vychladnout.
Cukrářský krém
250 g lískooříškové mléko
1/2 vanilka lusk
35 g cukr krupice
30 g kukuřičný škrob
10 g likér Kirsch
Lískooříškové mléko společně s vanilkovým luskem (semínka vyškrábneme) a cukrem smíchaným se škrobem za stálého míchání přivedeme k varu a vaříme do zhoustnutí.
Sejmeme z plamene, odstraníme vanilkový lusk (omyjeme, rozkrájíme a usušíme — poslouží jako dekorace) a vmícháme višňový likér.
Uložíme do chladu.
Chantilly
250 g Rostlinný krém/ šlehačka (záleží, zda chcete bezlaktózovou variantu)
1/2 vanilka lusk
Krém nebo šlehačku společně se semínky vanilkového lusku vyšleháme do pevna.
Kompletace
Upečený tartaletkový korpus naplníme cukrářským krémem.
Přidáme vrstvu rebarborovo-jahodového kompotu a zahladíme.
Dokončení
jahody čerstvé
vanilkový lusk vysušený
Na připravený tart naskládáme jahody, které přestříkáme želatinou.
Následně cukrářským sáčkem s hladkou špičkou nastříkáme vanilkové chantilly.
V závěru dekorujeme sušenými vanilkovými lusky.
Pastry.cz - cukrářský eshop s kvalitními surovinami a pomůckami pro Vaše sladká kouzla.