1. Kvásek
20 g hladká mouka
60 ml vlažné mléko
10 g cukr krupice
21 g čerstvé droždí
Nejdříve si připravíme kvásek. Do misky rozdrobíme droždí a zasypeme ho cukrem. Necháme rozpustit, přidáme vlažné mléko (nesmí mít více než 37 °C) a vše promícháme plastovou lžičkou. Nakonec přidáme mouku, zlehka promícháme a necháme vzejít kvásek (trvá to 10-15 minut).
2. Těsto
260 g hladká mouka
1 ks vejce
60 ml mléko
30 g cukr krupice
40 g máslo
1/2 lžičky citronová kůra
1/2 lžičky sůl
1 lžíce rum
Hladkou mouku na těsto prosejeme do mísy, přidáme vejce, mléko, cukr, citronovou kůru, sůl, rum a kvásek. Pomocí háku začneme těsto v robotu zpracovávat.
Když je těsto zpracované, přidáme na kostičky nakrájené máslo. Hotové těsto zakryjeme v míse potravinářskou fólií a necháme cca 1,5 hodiny kynout.
Vykynuté těsto vyklopíme na dobře pomoučený vál. Vyválíme zhruba na 1 cm silnou placku.
Z těsta vykrájíme kolečka o průměru asi 8 cm a uvnitř vykrojíme otvor o velikosti 2 cm.
Do menšího rendlíku nalijeme řepkový olej (zhruba 400 ml) a necháme ho rozehřát na 160-170 °C.
Následně donuty smažíme z obou stran dozlatova.
3. Zdobení
Po vychladnutí zdobíme dle fantazie pomocí rozpuštěných polev a dekorací.