Jarní donuty

 

1. Kvásek
20 g hladká mouka
60 ml vlažné mléko
10 g cukr krupice
21 g čerstvé droždí
 
Nejdříve si připravíme kvásek. Do misky rozdrobíme droždí a zasypeme ho cukrem. Necháme rozpustit, přidáme vlažné mléko (nesmí mít více než 37 °C) a vše promícháme plastovou lžičkou. Nakonec přidáme mouku, zlehka promícháme a necháme vzejít kvásek (trvá to 10-15 minut).
 
 
2. Těsto
260 g hladká mouka
1 ks vejce
60 ml mléko
30 g cukr krupice
40 g máslo
1/2 lžičky citronová kůra
1/2 lžičky sůl
1 lžíce rum
 
Hladkou mouku na těsto prosejeme do mísy, přidáme vejce, mléko, cukr, citronovou kůru, sůl, rum a kvásek. Pomocí háku začneme těsto v robotu zpracovávat.
 
Když je těsto zpracované, přidáme na kostičky nakrájené máslo. Hotové těsto zakryjeme v míse potravinářskou fólií a necháme cca 1,5 hodiny kynout.
 
Vykynuté těsto vyklopíme na dobře pomoučený vál. Vyválíme zhruba na 1 cm silnou placku.
 
Z těsta vykrájíme kolečka o průměru asi 8 cm a uvnitř vykrojíme otvor o velikosti 2 cm.
 
Do menšího rendlíku nalijeme řepkový olej (zhruba 400 ml) a necháme ho rozehřát na 160-170 °C.
 
Následně donuty smažíme z obou stran dozlatova.
 
 
3. Zdobení
 
Po vychladnutí zdobíme dle fantazie pomocí rozpuštěných polev a dekorací.

Diskuze (0)

Buďte první, kdo napíše příspěvek k této položce.

Pouze registrovaní uživatelé mohou vkládat příspěvky. Prosím přihlaste se nebo se registrujte.

Nevyplňujte toto pole:
Grafický návrh vytvořil a nakódoval Shoptak.cz