MRKVOVÝ KORPUS S PEKANY
(2 ráfky o průměru 20 cm)
272 g vejce
475 g cukr krupice
227 g olej
308 g hladká mouka
3,5 g skořice mletá
1,5 g jedlá soda
1,5 g kypřicí prášek
2 g sůl
265 g pekanové ořechy
430 g mrkev
1 lžička vanilkový extrakt
Vejce společně s cukrem vyšleháme do nadýchané pěny. Poté za stálého šlehání pomalu vléváme olej.
Sypké ingredience společně prosejeme a přidáme do vaječné směsi. Důkladně zapracujeme.
Nakonec do těsta přidáme i vanilkový extrakt, nasekané pekany a nastrouhanou mrkev.
Pečeme v ráfcích o průměru 20 cm, v troubě předehřáté na 180 stupňů po dobu cca 50 minut.
CONFITURE Z KLEMENTINEK
250 g klementinky
190 g cukr krupice
2 g pektin NH
200 g mandarinka pyré
Klementinky blanšírujeme (vložíme do studené vody, přivedeme k varu, vodu slijeme a celý proces opakujeme ještě dvakrát).
Následně klementinky oloupeme, kůru nakrájíme na tenké proužky a vykrájíme segmenty, které vložíme do hrnce.
K segmentům získaným z blanšírovaných klementinek přidáme mandarinkové pyré, kůru a polovinu cukru. Zahřejeme na 45 stupňů.
Do zahřáté směsi za stálého míchání přisypáváme zbytek cukru smíchaný s pektinem NH. Vaříme, dokud confiture nedosáhne teploty 104 stupňů.
Nakonec rozmixujeme ponorným mixérem a uložíme do chladu.
Pozn.: Lze použít i klasické mandarinky, které ale narozdíl od klementinek obsahují pecky.
ANANASOVÝ VKLAD S VANILKOU A KARDAMOMEM
250 g ananas
250 g ananas pyré
75 g cukr krupice
1 ks vanilka lusk
0,5 g kardamom mletý
Všechny ingredience společně svaříme.
Vaříme do chvíle, kdy se vyvaří veškerá tekutina. Poté odstavíme z plamene a uložíme do chladu.
PHILADELPHIA KRÉM
450 g sýr Philadelphia (pokojová teplota)
115 g máslo (pokojová teplota)
480 g cukr moučka
2 lžičky vanilkový extrakt
špetka soli
Sýr a máslo spojíme v robotu pomocí protínací metly.
Ve chvíli, kdy se vytvoří hladký krém bez hrudek, přidáme vanilkový extrakt, cukr a sůl. Důkladně zapracujeme.
Hotový krém ihned použijeme nebo uložíme do lednice.
MÁSLOVÝ KRÉM
450 g máslo
225 g bílek
225 g cukr krupice
68 g voda
Vodu s cukrem společně zahříváme na mírném plameni. Jakmile tekutinu dosáhne bodu varu, začneme šlehat bílky.
Ve chvíli, kdy je teplota rozvaru 118 stupňů a bílky jsou vyšlehané do hutné pěny, začneme rozvar za stálého šlehání vlévat (přes stěnu mísy) do vyšlehaného sněhu.
Šleháme do vychladnutí mísy.
Následně za stálého šlehání přidáváme na kostičky nakrájené máslo pokojové teploty a šleháme tak dlouho, dokud nevznikne hladký máslový krém.
KOMPLETACE
Zchladlé korpusy podélně rozkrojíme.
Následně po obvodu každého korpusu nastříkáme cukrářským sáčkem s hladkou špičkou máslový krém a na střídačku plníme tenkou vrstvou confiture z klementinek a Philadelphia krémem/ ananasovým vkladem a Philadelphia krémem.
Dort obmažeme máslovým krémem (v našem případě obarveným naoranžovo) a zahladíme.
DOKONČENÍ
máslový krém
nastrouhaná mrkev
Dort dekorujeme obarveným krémem, cukrovým zdobením a syrovou nastrouhanou mrkví.
NAŠE TIPY
Jeden korpus jako druhý?
Zapomeňte na rozkrajování dortů nožem - s pomocí STRUNY NA KRÁJENÍ dortu dosáhnete dokonale rovného korpusu, se kterým bude radost dále pracovat!
Zahalte svůj mrkváč do pastelově oranžové!
Pastelové barvy u nás vítězí na plné čáře. Nejznámějším výrobcem je společnost Colour Mill, jejichž neustále rozrůstající se paletu barev najdete i v našem sortimentu. Tato barviva jsou vyráběna na olejové bázi, tudíž jsou ideální například pro máslové krémy.
V receptu byla použita COLOUR MILL BARVA TEKUTÁ - oranžová MANGO.
Cukrové zdobení v podobě cereálních kuliček?
Neházejte cukrová zdobení do jednoho pytle - některá svou chutí umí pěkně překvapit! Ve vybraných druzích HAPPY SPRINKLES (a to i v GLAMOUR NIGHT OUT, které jsme použili my) najdete všemi dětmi tolik oblíbené cereální kuličky!
Pastry.cz - cukrářský eshop s kvalitními surovinami a pomůckami pro Vaše sladká kouzla.