BRIOŠKA
125 g mléko
9 g sušené droždí
12 g med
300 g vejce
30 g žloutek
12 g vanilka extrakt
30 g cukr krupice
540 g hladká mouka
12 g sůl
250 g máslo
Prosátou mouku, sůl, cukr a droždí smícháme v míse. Přidáme vlažné mléko, med, vejce i žloutek pokojové teploty a vanilku. Hněteme 3-5 minut.
Následně do těsta po částech za stálého hnětení přidáváme máslo pokojové teploty.
Nakonec hněteme dalších 15 minut. V případě potřeby přidáme další mouku - výsledkem je hladké těsto, které se odlepuje od stěn.
Těsto necháme přikryté v teple hodinu kynout.
Poté mísu s těstem zafreshujeme potravinářskou folií a uložíme na 12 hodin do lednice.
Následně z těsta odkrajujeme dílky o hmotnosti 70 g. Vytvoříme kuličky, ze kterých tvarujeme dýně (viz tipy).
Před pečením necháme briošky opět kynout, zdvojnásobí svůj objem.
Potřeme je rozšlehaným vejcem a vložíme je do trouby předehřáté na 190 stupňů. Pečeme 35-40 minut dozlatova.
OŘÍŠKOVO-ČOKOLÁDOVÝ KRÉM
200 g Pastry lískooříškový krém
KOMPLETACE
Do upečených briošek uděláme malý otvor, skrze který briošky naplníme krémem.
DOKONČENÍ
skořice celá
Pastry mléčná čokoláda premium 34%
Do středu naplněných briošek zapíchneme skořici.
Zdobíme čokoládovými kudrlinkami poprášenými zlatým pudrem.
NAŠE TIPY
Jak na tvar dýně?
Není nic jednoduššího, než dodat brioškám podzimní šmrnc a proměnit je v dýně! Připravte si provázek, ustřihněte tři stejně dlouhé kusy a ty přes sebe skládejte do tvaru hvězdy. Nakonec do středu hvězdy umístěte briošku, provázky lehce utáhněte, zavažte a potom už jen s úžasem sledujte, jak na plechu pomalu ale jistě roste malá dýňová farma!
Čokoládové kudrlinky - rychlé, efektivní a zábavné!
Asistují Vám doma při pečení malí pomocníčci? Pokud ano, tato činnost je pro ně jako stvořená. Není potřeba přílišná pečlivost ani trpělivost, stačí miska ledu (a v ní navíc i trocha studené vody) a vytemperovaná čokoláda. Čokoládu umístěte do cukrářského sáčku s malým otvorem a do mísy s ledem stříkejte malé čokoládové krucánky. Ty po ztuhnutí vyndejte, umístěte na savou textilii a nakonec poprašte zlatem.
Brioška stokrát jinak
Lískooříškový krém pochopitelně není jedinou možnou volbou při výběru náplně briošek. Dáváte přednost pistáciím, karamelu, křupavým sušenkám nebo kokosu? I to najdete v naší nabídce, stačí si vybrat!
Pastry.cz - cukrářský eshop s kvalitními surovinami a pomůckami pro Vaše sladká kouzla.