Autorka receptu: Radka Koton
IG: jako.v.bavlnce
Inspirováno Helenou Fléglovou.
Receptura na 4 ks připravené ve formě MACARON 110.
1. Kokosový korpus
45 g bílky
20 g cukr krystal
14 g kokosové pyré
10 g hladká mouka
28 g strouhaný kokos
10 g kokosový olej
Vyšlehejte bílky. Až vznikne sníh, přidejte cukr, šlehejte dále do tuhého sněhu, poté přidejte pyré, a po chvilce zapracujte i kokosový olej.
Smíchejte hladkou mouku a strouhaný kokos a stěrkou vše zapracujte.
Rovnoměrně rozprostřete paletkou na pečící papír.
Pečte na 160 °C cca 12 min.
2. Crunchy vrstva
30 g bílá čokoláda
3 g olej (např. hroznový)
Čokoládu rozpusťte, vše smíchejte a rovnoměrně natřete na korpus. Zamrazte.
Poté vykrájejte kolečka o průměru 5 cm a zavíčkujte formu s mousse. A opět zamrazte.
3. Mangovo-maracujový mousse (forma Macaron 110)
160 g mangové pyré
25 g maracujové pyré
20 g cukr krystal
0,5 ks vanilkový lusk
140 g vyšlehaná smetana 35%
Želatinu dejte hydratovat do studené vody na alespoň 3 minuty.
Pyré smíchejte, přidejte cukr a vanilkový lusk, zahřejte, a přidejte hydratovanou vymačkanou želatinu.
Nechejte vychladit na 35 °C a na 3x přidejte vyšlehanou smetanu (vyšlehejte do konzistence řeckého jogurtu).
Poté nalijte do formy, zavíčkujte vykrájeným korpusem s crunchy vrstvou (směrem do mousse). Dejte zamrazit.
4. Mangovo-maracujové želé (forma Macaron 110)
60 g mangové pyré
60 g maracujové pyré
30 g cukr krupice
3,8 g pektin NHX
Obě pyré dejte do rendlíku, zahřejte. Cukr krystal si v misce smíchejte s pektinem. Za stálého míchání vsypte smíchaný cukr s pektinem a provařte alespoň 30 sekund.
Ihned použijte do 4 forem (jako vklady mezi „skořápky“) a zamrazte.
5. Kompletace
q.s. velvet sprej
Skořápky makronek (dostatečně zamrazené) vyndejte z forem a nastříkejte velvet sprejem (barvu zvolte podle vaší preference). Pomocí paletky je dejte na připravený podtácek. Z další formy vyndejte mango-maracujové želé a vložte opatrně na skořápky. Přikryjte druhými skořápkami. A máte hotovo.
Tip: Zbytky korpusu s crunchy vrstvou natrhejte na kousky, dejte do skleniček a zalijte zbytkem mango-maracujovým mousse.
Pastry.cz - kvalitní cukrářské potřeby a suroviny pro nadšence i profesionální cukráře.